22-11-12

Voorkom jetlag met deze tien tips.

Jet_Lag.jpgEen jetlag is een vervelende bijkomstigheid van lange vliegreizen. Als je in verschillende tijdzones reist, raakt je natuurlijke lichaamsklok in de war. Het kan je slaapproblemen, een verstoorde concentratie en problemen met je spijsvertering opleveren. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om een jetlag te voorkomen. Wij geven alvast tien tips.

Voor veel mensen verpest een jetlag (een deel van) hun vakantie. Soms heeft het lichaam dagen nodig om te wennen aan de nieuwe klok en daardoor kunnen veel vakantieplannen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een jetlag kan onder meer vermoeidheid, geheugenverlies, desoriëntatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en draaierigheid veroorzaken. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen met deze tien tips!

1. Verander slaapritme op voorhand
Wie al moe en gestresst het vliegtuig instapt heeft meer kans op een jetlag, omdat het lichaam dan beduidend meer tijd nodig heeft om te herstellen. De Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waakritme (NSWO) adviseert om vier dagen voor een verre reis naar het oosten in stapjes elke dag een half uur vroeger naar bed gaan en een half uur vroeger op te staan. Daarmee vang je weliswaar niet het gehele tijdverschil maar de hersteltijd wordt wel korter. Probeer het nieuwe slaapritme ook in het vliegtuig aan te houden. Oordopjes en een zonnebril of slaapmasker zijn daarbij handig. Een paar vuistregels:

- Reis oostwaarts: één of twee uur eerder dan normaal naar bed;
- Reis westwaarts: één of twee uur later naar bed dan normaal.

2. Zet je horloge goed
Zet jouw horloge al voor de vlucht op de nieuwe plaatselijke tijd. Het helpt je wennen aan de nieuwe tijdzone. Hou je zeker ook bij aankomst op bestemming aan de nieuwe tijd.


3. Blijf overdag wakker
Blijf tijdens de vlucht wakker wanneer het dag is op je bestemming. Zo went je lichaam aan de nieuwe tijdzone. Slaap tijdens de vlucht op de uren wanneer het op je bestemming nacht is.


4. Drink geen alcohol en koffie
Alcohol en caffeïne hebben in de droge, dunne atmosfeer in het vliegtuig een sterker effect op het lichaam. Alcohol droogt het lichaam sneller uit.


5. Drink voldoende water
Het is juist verstandig om extra water te drinken om uitdroging en daarmee snelle vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen. Koop flesjes water vooraf op de luchthaven en stop het in de handbagage.


6. Eet lichte maaltijden
Maaltijden met veel proteïnen kunnen je wakker houden, terwijl koolhydraten je slaperig maken. Eet licht en houdt ook hier weer rekening met wanneer het etenstijd is op de plaats van bestemming.


7. Blijf bewegen
Langdurig stilzitten tijdens verre vluchten is extra vermoeiend. Geregeld heen en weer lopen in de cabine is aan te raden maar kan storend zijn. Deze handige oefeningen zijn in de vliegtuigstoel goed uit te voeren.


8. Gebruik geen slaapmiddelen
Het gebruik van slaapmiddelen wordt door veel medici afgeraden. Bij sommige mensen leiden slaapmiddelen tot snellere vorming van bloedklonters, terwijl de kans op trombose door het stilzetten in het vliegtuig al iets groter is dan gebruikelijk.


9. Negeer vermoeidheid ter plaatse
Geef niet toe aan je vermoeidheid, maar probeer om meteen in het nieuwe ritme te komen op de plaats van bestemming. Zorg dat je wat tijd buiten in de frisse lucht doorbrengt. Fel zon- of kunstlicht remt tijdelijk de productie van het natuurlijke hormoon melatonine, wat slaap verwekt. Dit kun je gebruiken om slaap uit te stellen. Omgekeerd zorgt duisternis er voor dat je sneller in slaap komt.


10. Zorg voor voldoende hersteltijd
Als vuistregel geldt een hersteltijd van een dag per uur tijdverschil. Probeer bij een verre reis oostwaarts na aankomst twee dagen rust in te plannen.

Bron : http://www.hln.be

19:06 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Bagage verloren?: Recht op vergoeding per koffer én persoon

bagage.jpgLuchtvaartmaatschappijen moeten tot 1.100 euro schadevergoeding betalen voor verloren bagage, niet alleen per koffer maar ook per persoon. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg bepaald.

Als bijvoorbeeld twee reizigers een koffer delen, dan hebben ze bij verlies beiden recht op schadevergoeding. Wel moeten ze aantonen dat ze hun eigen spullen in die ene koffer hadden. Dat kan bijvoorbeeld bij het inchecken.

De zaak is gebaseerd op een gezin van vier, dat maatschappij Iberia had aangeklaagd vanwege een vermiste koffer.

Bron : http://www.hln.be/

Bagage kwijt! Wat nu?

Dagelijks gaan in Europa zo'n tienduizend stuks vliegtuigbagage verloren. Hoe vermijd je die ellende? Wat zijn je rechten en waar kan je aanspraak op maken als je koffers zoek raken?

Welke koffer kiezen?
Kies een lichtgewicht koffer die beantwoordt aan de maximale afmetingen. De optelsom van hoogte, lengte en diepte mag niet groter zijn dan 157 cm. Je vermijdt het best ritsen.

Wat is standaardbagage?
Standaardbagage wordt opgeborgen in het ruim. Het gaat om een reiskoffer, rugzak of draagzak. Voor uitzonderlijke bagage als ski-, golf-, hengelen duikuitrusting, muziekinstrument, fiets of rolstoel en huisdier contacteer je je luchtvaartmaatschappij.

Hoe zwaar mag de koffer zijn?

Afhankelijk van vlucht en comfortklasse mag je koffer tussen de 15 en 30 kg wegen. Overgewicht kost tot 40 euro per kilogram extra. Een riem rond je bagage vermijdt dat je koffer openklapt.

Wat is handbagage?

Handbagage bestaat uit één tas of handtas, mantel, paraplu of wandelstok, kleine camera, wat lectuur en kleine items. Denk aan geneesmiddelen en een attest van de arts. De optelsom van lengte, breedte en hoogte mag niet groter zijn dan 115 cm.

Kan ik het risico op bagageverlies beperken?

Te laat inchecken of overstaptijden van minder dan één uur tussen twee vluchten verhogen het risico. Verwijder labels en 'souvenirs' van vorige vluchten. Vermeld je thuisadres en bestemming in de adreshouder en aan de binnenzijde van je reiskoffer.

Wat doe ik als mijn koffer niet van de band rolt?

Bij het inchecken ontvang je een ontvangstbewijs. Als je koffer niet aankomt, meld je dat bij Lost & Found of Baggage Claim. Met behulp van het ontvangstbewijs wordt een Property Irregularity Report (PIR) opgesteld. Sommige maatschappijen geven je een tasje met essentiële producten om de eerste nood te lenigen of laten je toe een beperkte hoeveelheid toiletgerief en kledij aan te kopen. Bij de terugvlucht vergoedt men die aankopen vaak niet.

Wanneer is mijn bagage echt verloren?

Bagage wordt meestal binnen de 48 uur teruggevonden. Na 21 dagen wordt bagage als verloren beschouwd.

Wat moet ik doen als mijn koffer beschadigd is?

De luchtvaartmaatschappij moet in principe je bagage terugbezorgen in de staat waarin je ze aan haar hebt toevertrouwd, maar je moet
rekening houden met de realiteit van de afhandeling. Voor effectief beschadigde bagage moet je binnen de zeven dagen klacht indienen.

Kan ik mijn bagage verzekeren?

Je kan een bagageverzekering afsluiten. Uitsluitingen en een hoge franchise maken zo'n verzekering niet altijd aantrekkelijk. Men vergoedt de werkelijke waarde en houdt rekening met de leeftijd van bijvoorbeeld een camera. Verzekeraars weten hoeveel er in een koffer kan, weten dat niet alles nieuw is en vragen aankoopbewijzen.

18:29 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Derde van alle piloten sliep al eens in cockpit.

DC-9_Cockpit.jpgEen op de drie piloten in Europa is al eens in slaap gevallen in de cockpit. Negen op de tien waren al eens te moe om verder te vliegen. Dat besluit de Europese pilotenvereniging Cockpit uit een rondvraag bij meer dan 6.000 piloten in heel Europa, zo schrijft Bild am Sonntag.

Volgens de pilotenvereniging is de oververmoeidheid van de piloten te wijten aan de lange werkdagen. Volgens de geldende regels moeten piloten in sommige gevallen tot 28 uur aan een stuk wakker blijven.

De Europese luchtvaartautoriteiten zouden van plan zijn om de regels nog te versoepelen.

10:37 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

18-11-12

Thomas Cook annuleert reizen naar Israël. Jetair voorlopig nog niet.

thomas cook.pngDoor de nieuwe golf van geweld annuleert Thomas Cook Belgium alle reizen naar Israël tot eind november. Dat heeft de reisorganisator via Twitter gemeld. Woordvoerder Baptiste van Outryve verduidelijkt dat het om een beperkt aantal klanten -"tussen nul en tien"- gaat.

Thomas Cook biedt vooral citytrips aan naar Tel Aviv en Jeruzalem. Momenteel heeft de touroperator geen klanten ter plaatse. Aan het einde van de komende week volgt een beslissing over de geplande reizen in december.

Thomas Cook nam vrijdag de beslissing om te annuleren. "Wie naar Israël reist, weet meestal dat het een gevoelige regio is", aldus van Outryve. "Maar na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen moesten we een beslissing nemen."

"Beslissen indien nodig"
jetair.jpgBij Jetair wordt de toestand voortdurend in de gaten gehouden, maar reizen worden nog niet geannuleerd. De touroperator heeft momenteel een twintigtal reizigers in Israël, waarvan er acht vanavond terugkeren. Dinsdag vertrekken normaal vier mensen naar Israël. "We houden de situatie in de gaten en nemen een beslissing indien nodig", zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. De touroperator biedt citytrips en rondreizen aan.


Luchtvaartmaatschappij Jetairfly blijft ook vliegen op Tel Aviv. "We handhaven de operaties van de luchtvaartmaatschappij zo lang de veiligheid gegarandeerd kan worden", aldus nog Vanhaelemeesch.

Bron: http://www.hln.be/

REISADVIES:

safety.jpgBij reizen naar Israël dient men een zekere waakzaamheid aan de dag te leggen. Naar aanleiding van de recente herhaalde raketaanvallen blijft grote voorzichtigheid geboden in de wijdere omgeving van de Gazastrook (met inbegrip van Centraal-Israël). Reizen in een straal van 40 km rond Gaza worden afgeraden.

Het is echter aanbevolen om de actualiteit met aandacht te volgen want de situatie kan snel veranderen.. Bij aankomst in uw verblijfplaats in Israel gelieve u te informeren naar de locatie van de schuilkelder en steeds de veiligheidsinstructies van de Israëlische bevoegde autoriteiten op te volgen die u ook op de website van het Home Front Command kunt vinden: http://www.oref.org.il/International/14-en/PAKAR.aspxExterne link. De reiziger dient rekening te houden met religieuze feesten die nauwgezet worden nageleefd in het land. Tijdens deze feesten werkt het openbaar vervoer niet en zijn sommige restaurants en hotels gesloten.

Om verder up-to-date te blijven , klik alhier in de linkerkolom op de link van REISADVIES.

Het Lpao-team.

15:48 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Dolgedraaide toerist (25) sterft op tarmac in Rome na toedienen kalmeermiddel

ciampino-airport-rome_01.jpgOp de Ciampino-luchthaven van Rome is een jonge Spaanse toerist op tragische wijze om het leven gekomen. De 25-jarige toerist was in de vertrekhal in slaap gesukkeld, schoot plots wakker en raakte in paniek uit vrees zijn vlucht te missen. Hij duwde enkele stewardessen weg en rende in zijn dolle haast naar het verkeerde vliegtuig. Toen hij weigerde om weer van boord te gaan, moest de politie tussenbeide komen. Daarna ging de jongeman compleet door het lint. Omdat de hulpdiensten de man maar niet onder controle kregen, diende een ambulancier hem een kalmeermiddel toe. Even later was de jonge Spaanse toerist dood. Wellicht kreeg hij een hartaanval. Er werden medicijnen in zijn tas aangetroffen. Mogelijk reageerden die in zijn wilde actie met de inspuiting. Een autopsie moet dat uitwijzen.

Zaterdagmorgen rond 8 uur wilde de 25-jarige José Luis M. na een vakantie in Italië zijn terugvlucht naar Barcelona nemen. Tijdens het wachten in de vertrekhal was de jonge toerist echter in slaap gesukkeld. Plots schoot de jongeman wakker en werd overmand door paniek toen hij de lange file zag staan. Die was echter voor een andere vlucht (naar Bari). Als een dolleman stak de Spanjaard iedereen voorbij en duwde ook nog enkele stewardessen weg.

Vastgeklampt
Buiten zichzelf negeerde hij het luchthavenpersoneel dat hem vertelde dat het om een vlucht naar Bari ging en rende de twintiger de tarmac op. Aan het vliegtuig aangekomen probeerden de stewards de man nog eens te overtuigen dat hij op de foute vlucht zat en echt wel niet in het vliegtuig kon blijven. Hij weigerde echter en klampte zich vast aan de reling.

Erg agressief
Uiteraard was er groot alarm geslagen in de luchthaven omdat een passagier op de tarmac was gelopen, zeker ook omdat de jongeman ook een verdachte tas rond zijn schouder had hangen. De veiligheidsdiensten rukten dan ook masssaal uit en haalden de jongeman met geweld van het vliegtuig. De losgeslagen toerist bleef zich heel agressief gedragen en een ambulancier besloot hem een kalmerende inspuiting te geven.

Ouders
Toen liep het pas echt mis. Nog voor hij in de ambulance kon gelegd worden, was de jongeman al overleden. In zijn tas werd een pillenhouder met een reeks pastilles aangetroffen. De autopsie zal moeten uitwijzen of hij onder de pillen zat en daardoor zo wild tekeer ging. Mogelijk reageerde het slachtoffer door de pillen ook verkeerd op de inspuiting en kreeg daardoor een hartaanval. De Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend. De ouders van de jongeman werden via het Spaanse consulaat al gecontacteerd en zijn na de tragedie op weg naar Rome.

Bron: http://www.hln.be/ 

15:22 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

17-11-12

Bemanning gooit agressieve passagier van vliegtuig.

arke.jpgEen agressieve passagier heeft een piloot van een vlucht van ArkeFly op 06.11.2012  gedwongen tot een voorzorgslanding op Tenerife.

Personeel kon de man amper meer onder controle houden, zo bleek achteraf.

Daarop is de man op het Spaanse eiland van boord gezet en uitgeleverd aan de Spaanse Guardia Civil, meldt een woordvoerster van ArkeFly.

Het toestel was op weg van Schiphol naar Natal in Brazilië.

Volgens ooggetuigen had de agressieve passagier flink wat gedronken en moest hij met injecties worden gekalmeerd.

Nadat de lastpak uit het vliegtuig was verwijderd, kon het toestel met bijna 3 uur vertraging de vlucht voortzetten. ArkeFly gaat de schade op de man verhalen.

Bron: http://www.hln.be/

16:13 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

JetairFly krijgt drie nieuwe lijnen.

Jetairfly krijgt vanaf de zomer van 2013 drie nieuwe lijnen:

jetair.jpgCharleroi-Malaga, Brussel-Athene en Oostende-Djerba. De luchtvaartmaatschappij laat in een persbericht ook nog weten dat de lijnen Charleroi-Alicante en Brussel-Ponta Delgada worden uitgebreid.

Jetair vliegt vanaf de zomer twee keer per week van Charleroi naar Malaga, op maandag en vrijdag. De lijn Brussel-Athene vervangt de verbinding Charleroi-Athene. Ook hier is er een vlucht op maandag en vrijdag.

Nieuw is ook de vlucht tussen Oostende-Djerba, wekelijks op donderdag.

Andere lijnen worden uitgebreid: tussen Charleroi-Alicante wordt vier keer per week gevlogen, voordien was dat drie keer.

Tussen Brussel en Ponta Delgada (Azoren) zijn er vanaf volgende zomer twee vluchten per week.

Sinds half oktober biedt Jetairfly ook als enige rechtstreekse verbindingen aan uit Brussels Airport naar de Caraïben.

Bron: http://www.hln.be/

16:06 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Raad van State fluit Bestuur der Luchtvaart terug: Autogiro's in België toegelaten.

Op 11 oktober 2012 heeft de Raad van State de weigering van het Bestuur van de Luchtvaart om met autogiro's te vliegen in België .. . VERNIETIGD !

De Raad van State is niet mals voor het Bestuur van de Luchtvaart: De weigering om een toelating te verlenen is nergens op gebaseerd! Letterlijk : "Noch in de bestreden beslissing, noch in het administratief dossier wordt aangegeven waarom een autogiro niet toegelaten zou zijn" De Raad van State voegt er nog aan toe er grote onduidelijkheid heerst over de regels die in België bestaan. Noch de wet van 27 juni 1937, noch het KB van 16 maart 2009 geven duidelijkheid.

En voor wie dit "beestje" niet kent:

http://www.autogiro.be/indexNL.html#6

Beste bezoekers.

2830028602.6.jpgWegens een technisch probleem, met de website van de luchtvaartpolitie Oostende - Wevelgem, zijn wij genoodzaakt om dit blogje op te richten.

Om de duizenden bezoekers, terug de nodige informatie te geven, welke zij op de originele webite konden vinden, wordt deze blog ook aangevuld met de nodige tips en tricks , voor zij die met het vliegtuig op reis gaan, evenals voor de mensen die in de luchtvaartwereld actief zijn.

Veel leesgenot,

Het LPAO-team.

09:17 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)