31-03-13

Duurdere identiteitsbewijzen.

id-kaart.jpgVanaf 1 april 2013, worden de Belgische identiteitskaarten en vreemdelingenkaarten duurder. Vanaf dan kost een elektronische identiteitskaart of vreemdelingenkaart via de normale procedure minstens 15 euro, tegenover minimum 12 euro tot en met eind maart. Bij een spoedprocedure wordt dat minstens 116 euro, en bij een extreme spoedprocedure 180 euro.

Ook het Kids-ID wordt duurder en kost voortaan 6 euro in plaats van 3 euro. Bij een spoedprocedure en extreme spoedprocedure wordt dat respectievelijk minimum 109 en 173 euro.

De FOD Binnenlandse Zaken specificeert dat de prijs voor de gemeenten drie euro duurder wordt, niet noodzakelijk voor de burgers. De gemeenten bepalen zelf of en wanneer zij de prijzen verhogen. Ze kunnen bij deze prijs eventueel ook nog gemeentetaks toevoegen.

09:53 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

22-03-13

Oostends helikopterbedrijf NHV is Trends Ambassadeur 2013.

2012.10.20 014.jpgNoordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) uit Oostende is de snelste groeier bij de grote bedrijven in Vlaanderen en Brussel. Donderdagavond werd het bedrijf bekroond als Trends Ambassadeur.

NHV mocht de prijs ontvangen in Brussel, in Tour & Taxis. Het Oostendse bedrijf NHV verhuurt een dertigtal helikopters met piloten en technici voor opdrachten op boorplatformen, voor ziekenhuizen of bij reddingsacties.

De voorbije jaren kende vooral de olie- en gassector een sterke groei. In 2012 haalde NHV een omzet van 65 miljoen, waarvan 40 procent kwam van personeelstransport van en naar West-Afrikaanse boorplatformen.

Bron: http://kw.knack.be/west-vlaanderen

Foto: inladen voor een buitenlandse opdracht.

00:08 Gepost in luchtvaart | Permalink | Commentaren (0)

Jetairfly neemt nieuwe E-Jet in gebruik op luchthaven van Oostende.

embraer e190Jetairfly heeft donderdagmorgen op de internationale luchthaven Brugge-Oostende een splinternieuwe E-Jet in gebruik genomen. De zogenaamde Embraer E190 is een relatief klein vliegtuig dat plaats biedt aan 112 personen.

De eerste commerciële vlucht van de nieuwe E-Jet moest een muziekorkest vanuit Oostende richting Wenen vliegen. Jetairfly heeft in totaal twee dergelijke nieuwe toestellen in gebruik. Beide vliegtuigen hebben Brussels Airport als basis. Ze zullen niet ingezet worden vanuit de luchthaven van Oostende, op enkele uitzonderingen na zoals deze ingehuurde ad hoc-gelegenheidsvlucht voor een gesloten groep. Het voordeel van deze kleinere vliegtuigen is dat Jetairfly hierdoor meer rechtstreekse vluchten zal vliegen'.

Jetairfly neemt dit voorjaar ook nog eens drie fabrieksnieuwe Boeing's 737-800 in gebruik, die wel in een beurtrol regelmatige bezoekers zullen zijn in Oostende. ,,Jetairfly viert haar negende verjaardag en heeft intussen in totaal twaalf nieuwe vliegtuigen rechtstreeks uit de fabriek in dienst genomen. De gemiddelde leeftijd van onze vloot is 4,5 jaar, waardoor we ook in Oostende met de nieuwste toestellen kunnen vliegen. Dit heeft enkel voordelen voor de passagiers en de omwonenden van de luchthaven, maar ook voor het milieu'', aldus nog Hans Vanhaelemeesch.

Bron: http://kw.knack.be/west-vlaanderen

00:03 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

16-03-13

6.000 euro voor eerste commerciële vlucht met gewichtloosheid in Europa.

airbus-zero.jpgVoor het eerst in Europa heeft een vliegtuig betalende toeristen in gewichtloze toestand gebracht. De ongeveer twee uur durende vlucht met de Airbus 'A300 Zéro-G' vertrok vanop Bordeaux.

Tijdens de reis, ongeveer 6.000 meter boven de Atlantische Oceaan, ervoeren de passagiers dankzij paraboolvluchten 15 keer gedurende 20 seconden het gevoel van gewichtloosheid.

 zero-g.jpgEen paraboolvlucht (klik op de tekening) houdt in dat het vliegtuig na het stijgen een steile afdaling naar beneden inzet. Het is tijdens die neerwaartse koers dat de mensen in het toestel het gewichtloze gevoel ervaren.

De vlucht is goed verlopen, meldt organisator Novespace, een dochteronderneming van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES. De 28 deelnemers aan de vlucht hebben elk 6.000 euro moeten betalen.

Bron: http://www.hln.be

Bekijk de foto's hier : http://www.hln.be/hln/nl/7976/foto/photoalbum/detail/1597...

14:35 Gepost in luchtvaart | Permalink | Commentaren (0)

14-03-13

Voortaan pas compensatie als vlucht vijf uur te laat is

recht.jpgVliegtuigpassagiers moeten voortaan minstens 5 uur vertraging hebben voordat zij recht hebben op compensatie. Nu ligt de grens nog op 3 uur. De Europese Commissie in Brussel stelt een versoepeling voor van de bestaande praktijk. Ook wordt de zorgplicht van luchtvaartmaatschappijen bij problemen beperkt tot 3 nachten. Die is nu nog onbeperkt.

Het dagelijks bestuur van de EU presenteerde vandaag in Brussel voorstellen om de bestaande regels uit 2005 aan te passen en grijze gebieden te verduidelijken. Het moet voor gedupeerden onder meer makkelijker worden om geld terug te eisen.

Versterking rechten
De commissie ziet de maatregelen als versterking van de rechten van passagiers bij vertraging, uitval van een vlucht of bij problemen met de bagage. Maar de commissie wil ook rekening houden met de financiële gevolgen van compensaties voor de luchtvaartmaatschappijen. Brussel wijst bijvoorbeeld op de enorme gevolgen door de aswolk van een IJslandse vulkaan in 2010.

Brussel wil bij alle vluchten binnen de EU en korte internationale vluchten een grens van 5 uur. De commissie hoopt daarmee maatschappijen aan te moedigen vluchten uit te voeren en niet te annuleren. Bij langere internationale vluchten wordt de limiet minstens 9 uur, voor lange intercontinentale vluchten 12 uur.

Ontevreden organisaties
De Europese consumentenorganisatie BEUC verwelkomt de verbeteringen voor luchtreizigers, maar betreurt het oprekken van het aantal uren vertraging voordat een passagier recht heeft op compensatie. Nu moeten vliegtuigmaatschappijen een schadevergoeding betalen als passagiers met een vertraging van 3 uur of meer op hun eindbestemming aankomen, al dan niet met een overstap.

iata.pngLuchtvaartorganisatie IATA is evenmin tevreden, hoewel voor haar leden de scherpe kantjes van de compensatieregeling af zijn. Veel van de voorgestelde veranderingen leiden tot onnodige kosten en zullen uiteindelijk nadelig uitpakken voor zowel passagiers als luchtvaartmaatschappijen, aldus de branchevereniging.

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/ 

11-03-13

Website FOD mobiliteit zit in een nieuw kleedje.

mobvervoer_2.gifDe website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit zit in een nieuw jasje.
Hij oogt heel wat moderner en overzichtelijker.

De "link" naar de FOD mobiliteit (linker kolom) werd op dit blogje inmiddels aangepast !!!

De nieuwe pagina is het bezoeken eens waard !!!

Met dank aan Steven Taildeman , Vliegclub Ursel voor deze tip.

08-03-13

200 valse kredietkaarten in beslag genomen op Brussels Airport.

30718561b.jpgBRUSSEL, 08/03/2013. – Twee Maleisiërs op terugweg van Doha (Qatar) zijn op woensdag 6 maart 2013 op Brussels Airport betrapt met valse paspoorten op zak. In hun handbagage heeft de politie 200 valse kredietkaarten gevonden.

 

Een van de Maleisiërs (21 jaar) was in het bezit van een vals Indonesisch paspoort. De tweede (32 jaar) had een vals Malinees paspoort op zak.

Beide mannen konden geen duidelijke reismotieven voorleggen aan de politieambtenaren op Brussels Airport. Daarom werden de passagiers en hun handbagage grondig gecontroleerd.

In een eerste koffer vond de politie 81 valse kredietkaarten, in een tweede 119 valse kredietkaarten. Elk van de kredietkaarten zat verstopt achter een visitekaartje.

 

Het duo is opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket. De onderzoeksrechter heeft hun aanhouding bevestigd.

Bron : http://www.polfed-fedpol.be/presse/

12:15 Gepost in luchtvaart | Permalink | Commentaren (0)

06-03-13

Stad Spa onderneemt juridische stappen tegen Waals minister Henry.

spa.pngDe Waalse stad Spa gaat in het dossier over de lokale luchthaven (Spa La Sauveniere) gerechtelijke stappen ondernemen tegen Waals minister van Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening Philippe Henry (Ecolo).

Dat zegt schepen Paul Mathy in La Meuse Verviers. De luchthaven van Spa is sinds 19 februari gesloten.

"De advocaten van de stad zullen een kort geding instellen bij de rechtbank van eerste aanleg. Daarmee willen ze bereiken dat de erfpacht tussen de Waalse regering en de stad Spa gerespecteerd wordt. Die erfpacht voorziet ook in de uitbating van de luchthaven door de overheid", klinkt het bij de MR-schepen.

Daarnaast wil de stad voor de Raad van State bewijzen dat "de toelating die de gemachtigde ambtenaren in september 2012 afleverden legaal is, en dat het arrest van minister Henry die die toelating verbreekt dat niet is". Die tweede procedure moet het gemeentebestuur volgdende week dinsdag nog goedkeuren.

De luchthaven van Spa heeft sinds 2003 geen vergunning meer om uitgebaat te worden.

Bron: http://www.hln.be

20:48 Gepost in luchtvaart | Permalink | Commentaren (0)

04-03-13

Vanaf volgend jaar weer vloeistoffen mee op vliegtuig.

vloei.jpgVliegtuigpassagiers in de Europese Unie mogen vanaf 2014 weer grotere hoeveelheden van bepaalde vloeistoffen mee aan boord nemen. Het huidige verbod, dat een terreuraanslag moet voorkomen, zou tegen 2016 helemaal verdwenen moeten zijn. Maar dat hangt af van de ervaringen met de versoepeling van de regels.

Dat meldden Europarlementariërs. Zij kwamen het besluit overeen met de Europese Commissie in Brussel.

Speciale scanners
Vanaf 31 januari 2014 kunnen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding gewoon weer mee in de handbagage.

Daarnaast mogen dranken, gels en parfums die na de veiligheidscontrole op een luchthaven zijn gekocht, zonder belemmering mee bij een overstap. Speciale scanners gaan voortaan vloeibare explosieven in handbagage opsporen.

Het was eigenlijk de bedoeling de regels in april 2011 te versoepelen. Maar toen bleken de scanapparaten nog niet snel en betrouwbaar genoeg.

Bron: http://www.hln.be (reisnieuws)

15:45 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

01-03-13

Nieuw paspoort voor Belgen.

Belgen die bij een ambassade of consulaat in het buitenland een nieuw paspoort afhalen, krijgen voortaan een biometrisch exemplaar dat hun vingerafdrukken bevat. De ambassade in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston voerde vrijdag als laatste het nieuwe paspoort in.

 

Biometrisch%20Paspoort%20-%20Nl_tcm424-152419.pngDe mededeling is afkomstig van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Die koos ervoor de nieuwe procedure voor paspoortaanvraag geleidelijk in te voeren. Het merendeel van de Belgische posten in het buitenland begon de biometrische paspoorten tussen juni 2011 en december 2012 af te leveren. De procedure werd vandaag afgerond. In totaal moesten 117 posten uitgerust worden en meer dan 380.000 Belgen geïnformeerd worden.

Belgen die een nieuw paspoort nodig hebben, moeten zich voortaan persoonlijk naar hun ambassade of consulaat begeven. De oude procedure, waarbij paspoorten zonder vingerafdrukken werden uitgereikt, liet toe de aanvraag per post in te dienen. Buitenlandse Zaken heeft enkele oplossingen uitgewerkt om het de Belgen gemakkelijker te maken. Zo is een veertigtal posten uitgerust met een mobiele kit. Daarmee kunnen de ambassades bezoeken organiseren aan regio's waar veel Belgen wonen. Dat zal die mensen een vaak verre verplaatsing besparen.

Ook in België zelf moeten biometrische paspoorten met vingerafdrukken worden afgeleverd. In Sint-Pieters-Woluwe loopt momenteel een eerste testfase. In de tweede helft van 2013 zouden alle gemeenten het nieuwe paspoort moeten kunnen invoeren.

Overigens loopt tegen ons land een procedure voor het Europees Hof van Justitie omdat het als enige EU-lidstaat nog niet uitsluitend biometrische paspoorten met vingerafdrukken aflevert. Het Hof zou ten vroegste begin 2015 boetes kunnen opleggen, maar dan moet de invoering dus al helemaal afgerond zijn.

17:42 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

2012 was veiligste jaar ooit om te reizen met vliegtuig.

iata.pngDe internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA maakt bekend dat 2012 het veiligste jaar ooit was in de geschiedenis van de luchtvaart. Wereldwijd vonden er nooit eerder zo weinig ongelukken plaats met vliegtuigen die door westerse bedrijven zijn gebouwd.

Het ongelukkenratio daalde van 0.37 in 2011 naar 0.20 in het afgelopen jaar. Dat komt neer op één ongeluk op 5 miljoen vluchten. Er waren wel enkele incidenten met vluchten, maar geen van de meer dan 240 luchtvaartmaatschappijen die zijn aangesloten bij IATA rapporteerde het afgelopen jaar een verlies van een toestel door een ongeluk.

Het totale aantal incidenten, waarbij die met vliegtuigen die niet in de westerse wereld werden gebouwd zijn meegerekend, daalde van 92 naar 75.

14:11 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Ik ga op reis en ik neem mee... 2,4 miljoen euro

euro.jpgZAVENTEM - Op de luchthaven Brussels Airport zijn donderdagvoormiddag twee Libanezen opgepakt die elk 1,2 miljoen euro in hun bagage hadden steken. De twee stonden op het punt een vlucht te nemen naar Libanon toen de federale politie het geld in hun reiskoffers vond.

Volgens het Brusselse parket konden de twee mannen geen duidelijke uitleg geven over de oorsprong van het geld. Hoewel ze met dezelfde vlucht gingen reizen, beweren ze elkaar ook niet te kennen. Het parket heeft hun aanhouding gevraagd.

Sinds enige tijd is op de luchthaven Brussels Airport de controle op mogelijke geldsmokkelaars opgeschroefd. Uit cijfers van de centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële criminaliteit (CDGEFID) was immers gebleken dat er weinig gecontroleerd werd.

'Nochtans moet iedereen die reist met een som die hoger is dan 10.000 euro, dat verplicht aangeven', zegt het Brusselse parket. 'Donderdag hebben de controles blijkbaar vrucht afgeworpen.

Bron: http://www.nieuwsblad.be

13:42 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)