19-06-13

Website Luchtvaartpolitie Oostende terug online !!!

2013.05.04 003.jpgTechnische problemen opgelost en de website terug volledig in een nieuw kleedje gestopt:

De website van de Oostendse Luchtvaartpolitie staat terug online !!!

Met dank aan Pierre Verschaeve, Commissaris, op rust, gewezen Diensthoofd Luchtvaartpolitie Oostende Wevelgem.

En aan onze collega Quataert Johan.

De website vindt U hier : http://www.luchtvaartpolitie-oostende.be/ en in de rechterkolom van deze blog.

Deze weblog , zal enkel nog als "back-up" dienst doen.

16-05-13

Ostend-Bruges International Airport – “Regionale luchthaven geeft duurzaam milieumanagement vleugels”

IMG_9496b.jpgOstend-Bruges International Airport combineert alle troeven van de grote spelers – gaande van een torenhoog kwaliteits- en veiligheidsniveau tot de aanwezigheid van officiële keuringsinstanties en state-of-the-art opslagfaciliteiten on the spot – met de voordelen van kleinschaligheid. Met deze uitgekiende ‘think small to make it big’-strategie verwierf de regionale luchthaven niet alleen een ijzersterke internationale reputatie inzake cargotrafiek, maar zag ze ook haar passagierstrafiek op amper tien jaar tijd ruimschoots verdubbelen.

IMG_9544b.jpgOstend-Bruges International Airport biedt de vakantiereiziger keuze uit 12 vakantiebestemmingen, variërend van rustig en gezinsvriendelijk tot partygericht. “Het betreft in hoofdzaak chartervluchten in opdracht van Jetair en Thomas Cook,” aldus managing director Gino Vanspauwen. “Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal passagiers op jaarbasis van 103.000 naar 232.000. Die verdubbeling is in hoofdzaak te danken aan Jetair, die vrijwel jaarlijks een bijkomende bestemming – voor 2013 is dat Djerba – vanuit Oostende aanvliegt.”

IMG_9511b.jpgVakantie: eenmaal Oostende, altijd Oostende
Dat de passagierstrafiek via Oostende een hoge vlucht neemt, bewijst ook dat het product ‘Ostend-Bruges International Airport- een vakantie zonder omwegen’ sterk gesmaakt wordt. “De stress die grote luchthavens zo typeert, is hier afwezig. Onze reizigers moeten niet afrekenen met overbevolkte terminals, een stresserende zoektocht naar de juiste gate noch ellenlange wachttijden, maar kunnen rekenen op een vlotte check-in en een snelle doorstroom naar een vliegtuig dat op wandelafstand geparkeerd staat.” Pleiten eveneens in het voordeel van Oostende: de goedkoop geprijsde parking alsook de vlotte bereikbaarheid. “Onze reizigers besparen zichzelf heel wat fileleed. Ikzelf woon in Denderleeuw en stel vast dat veel mede-inwoners van mijn gemeente de luchthaven van Oostende prefereren boven het dichterbij gelegen Zaventem, omwille van de files.”

“Omdat we nooit overcrowded zijn, fungeren we geregeld als internationaal knooppunt om goederen uit alle hoeken van de wereld samen te brengen.”

IMG_9495b.jpgDe lokroep van een ‘easy travel’-vakantie vanuit Oostende weerklinkt tot over de landsgrenzen heen. “Onze passagiers zijn afkomstig uit West-Vlaanderen, grote delen van Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Nord-Pas-de-Calais en Zeeuws-Vlaanderen.” Inzake communicatie benadert Ostend-Bruges International Airport de reiziger zowel direct alsook indirect, via de reisagent. “Uit onderzoek blijkt dat die laatste een groot voorschrijfgedrag vertoont bij het bepalen van de luchthaven.

IMG_9468b.jpgIMG_9106.JPGIs een reisagent overtuigd van de toegevoegde waarde van Oostende, dan gaat hij onze luchthaven ook voorschrijven aan zijn klanten. Wat tot een win-winsituatie voor alle partijen leidt: de reiziger is zijn reisagent dankbaar voor zijn betrouwbare luchthavenadvies en Ostend-Bruges International Airport wint er een tevreden klant bij. Wie één keer via Oostende vliegt, wil vaak niets anders meer. Het is zelfs zo dat veel repeaters hun bestemming kiezen in functie van Oostende.”

IMG_9629b.jpgIMG_9165.JPGLuchtvracht op kruissnelheid
Ook inzake luchtvracht wist Ostend-Bruges International Airport haar kleinschaligheid vakkundig te verzilveren. “Omdat we relatief klein zijn, kunnen wij onze cargoklanten een uiterst vlotte afhandeling garanderen. Goederen raken vaak sneller op hun Franse of Britse eindbestemming wanneer men eerst in Oostende landt en het resterende traject per vrachtwagen aflegt, dan wanneer men rechtstreeks op Londen of Parijs vliegt.”

IMG_9256D.jpgIMG_9658b.jpgBovendien heeft Ostend-Bruges International Airport de juiste expertise, infrastructuur en bevoegde keuringsinstanties in huis om aan alle cargobehoeften te voldoen. “Wij behandelen zowel textiel, meubels, allerhande machines, hoogtechnologische computeronderdelen, medicijnen alsook gevaarlijke producten zoals springstof voor de mijnbouwindustrie. We zijn tevens gespecialiseerd in de luchtvracht van levende dieren – van eendagskuikens en paarden tot het occasionele transport van dolfijnen en neushoorns toe – en bederfbare goederen zoals verse rozen, verse vis of pijpajuin. “Omdat we over een zeer grote landingsbaan op zeeniveau beschikken, kunnen wij ook zware vliegtuigen met outsized cargo aan. Zo stijgen hier geregeld grote Russische vliegtuigen op gevuld met materiaal voor bijvoorbeeld de olie-industrie in Alaska.”

IMG_9562b.jpgIMG_9265D.jpgIMG_9439b.jpgDuurzame ontwikkeling krijgt vertikale take-off
Maatschappelijk engagement maakt expliciet deel uit van de bedrijfsmissie van Ostend-Bruges International Airport. “Omdat we nooit overcrowded zijn, fungeren we geregeld als internationaal knooppunt om goederen uit alle hoeken van de wereld samen te brengen. Voor het transport van hulpgoederen naar rampgebieden – zoals bijvoorbeeld naar Haïti of Indonesië – stellen we onze faciliteiten gratis ter beschikking. We houden ook permanent onze landingsbaan sneeuwvrij en beschikbaar voor een businessjet voor levensreddend orgaantransport. Ook voor de opleiding van piloten stellen onze landingsbaan graag ter beschikking.”

IMG_9471b.jpgIMG_9525b.jpgIMG_9441b.jpgDaarnaast levert Ostend-Bruges International Airport ook proactief inspanningen om haar milieu-impact te minimaliseren. “Momenteel werkt een driekoppig team aan de implementatie van de internationaal erkende milieunorm ISO 14001. Door middel van een intensieve en permanente sensibilisering van ál onze medewerkers zullen we die procedures vervolgens structureel verankeren in onze dagelijkse werking. Ostend-Bruges International Airport is dan wel een kleine regionale luchthaven, zowel inzake technologie alsook inzake milieumanagement willen we in eerste klasse blijven spelen.”

Bron : http://www.managermagazines.be/ 

18:23 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

13-04-13

Financiële kater dreigt voor zieke Belgen in Spanje of Griekenland

stetoscoop.jpgBelgische toeristen of residenten die in Spanje of Griekenland ziek worden, weten niet langer wat ze zullen moeten betalen voor hun zorgverlening. Dat schrijft het blad voor artsen-specialisten de Specialist. ‘Voor de financiële crisis was er geen probleem maar vandaag is de situatie onrustwekkend.'

De redactie van de Specialist deed een rondvraag bij de Belgische ziekenfondsen. Die maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de financiële crisis op de terugbetaling van de ziekenhuisfacturen en de zorgverlening in Turkije, Spanje en Griekenland verstrekt aan Belgische toeristen.

De ziekenfondsen worden steeds vaker geconfronteerd met landgenoten die gevraagd wordt om de volledige kostprijs van een medische prestatie op te hoesten. ‘De ziekenhuizen aanvaarden de Europese Ziekteverzekeringskaart niet langer', legt Geert Messiaen van het liberale ziekenfonds in de Specialist uit, ‘omdat ze dan moeten terugbetaald worden door de Spaanse ziekteverzekering. En die heeft momenteel geen geld meer.'

De ziekenhuizen willen zo min mogelijk afhangen van uitgestelde betalingen of foutieve bedragen uitgekeerd door de Spaanse sociale zekerheid. En dus vragen ze buitenlandse patiënten om cash te betalen.

De situatie van de Belgen die permanent in Spanje verblijven, is evenmin benijdenswaardig. In verschillende regio's kunnen ze niet langer genieten van gratis geneesmiddelen.

Bron: http://www.standaard.be/

De ziekenfondsen raden hun leden aan altijd eerst hun alarmcentrale te verwittigen als er problemen rijzen en zich niet onder druk te laten zetten om meteen te betalen.

10:57 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

31-03-13

Duurdere identiteitsbewijzen.

id-kaart.jpgVanaf 1 april 2013, worden de Belgische identiteitskaarten en vreemdelingenkaarten duurder. Vanaf dan kost een elektronische identiteitskaart of vreemdelingenkaart via de normale procedure minstens 15 euro, tegenover minimum 12 euro tot en met eind maart. Bij een spoedprocedure wordt dat minstens 116 euro, en bij een extreme spoedprocedure 180 euro.

Ook het Kids-ID wordt duurder en kost voortaan 6 euro in plaats van 3 euro. Bij een spoedprocedure en extreme spoedprocedure wordt dat respectievelijk minimum 109 en 173 euro.

De FOD Binnenlandse Zaken specificeert dat de prijs voor de gemeenten drie euro duurder wordt, niet noodzakelijk voor de burgers. De gemeenten bepalen zelf of en wanneer zij de prijzen verhogen. Ze kunnen bij deze prijs eventueel ook nog gemeentetaks toevoegen.

09:53 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

22-03-13

Jetairfly neemt nieuwe E-Jet in gebruik op luchthaven van Oostende.

embraer e190Jetairfly heeft donderdagmorgen op de internationale luchthaven Brugge-Oostende een splinternieuwe E-Jet in gebruik genomen. De zogenaamde Embraer E190 is een relatief klein vliegtuig dat plaats biedt aan 112 personen.

De eerste commerciële vlucht van de nieuwe E-Jet moest een muziekorkest vanuit Oostende richting Wenen vliegen. Jetairfly heeft in totaal twee dergelijke nieuwe toestellen in gebruik. Beide vliegtuigen hebben Brussels Airport als basis. Ze zullen niet ingezet worden vanuit de luchthaven van Oostende, op enkele uitzonderingen na zoals deze ingehuurde ad hoc-gelegenheidsvlucht voor een gesloten groep. Het voordeel van deze kleinere vliegtuigen is dat Jetairfly hierdoor meer rechtstreekse vluchten zal vliegen'.

Jetairfly neemt dit voorjaar ook nog eens drie fabrieksnieuwe Boeing's 737-800 in gebruik, die wel in een beurtrol regelmatige bezoekers zullen zijn in Oostende. ,,Jetairfly viert haar negende verjaardag en heeft intussen in totaal twaalf nieuwe vliegtuigen rechtstreeks uit de fabriek in dienst genomen. De gemiddelde leeftijd van onze vloot is 4,5 jaar, waardoor we ook in Oostende met de nieuwste toestellen kunnen vliegen. Dit heeft enkel voordelen voor de passagiers en de omwonenden van de luchthaven, maar ook voor het milieu'', aldus nog Hans Vanhaelemeesch.

Bron: http://kw.knack.be/west-vlaanderen

00:03 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

14-03-13

Voortaan pas compensatie als vlucht vijf uur te laat is

recht.jpgVliegtuigpassagiers moeten voortaan minstens 5 uur vertraging hebben voordat zij recht hebben op compensatie. Nu ligt de grens nog op 3 uur. De Europese Commissie in Brussel stelt een versoepeling voor van de bestaande praktijk. Ook wordt de zorgplicht van luchtvaartmaatschappijen bij problemen beperkt tot 3 nachten. Die is nu nog onbeperkt.

Het dagelijks bestuur van de EU presenteerde vandaag in Brussel voorstellen om de bestaande regels uit 2005 aan te passen en grijze gebieden te verduidelijken. Het moet voor gedupeerden onder meer makkelijker worden om geld terug te eisen.

Versterking rechten
De commissie ziet de maatregelen als versterking van de rechten van passagiers bij vertraging, uitval van een vlucht of bij problemen met de bagage. Maar de commissie wil ook rekening houden met de financiële gevolgen van compensaties voor de luchtvaartmaatschappijen. Brussel wijst bijvoorbeeld op de enorme gevolgen door de aswolk van een IJslandse vulkaan in 2010.

Brussel wil bij alle vluchten binnen de EU en korte internationale vluchten een grens van 5 uur. De commissie hoopt daarmee maatschappijen aan te moedigen vluchten uit te voeren en niet te annuleren. Bij langere internationale vluchten wordt de limiet minstens 9 uur, voor lange intercontinentale vluchten 12 uur.

Ontevreden organisaties
De Europese consumentenorganisatie BEUC verwelkomt de verbeteringen voor luchtreizigers, maar betreurt het oprekken van het aantal uren vertraging voordat een passagier recht heeft op compensatie. Nu moeten vliegtuigmaatschappijen een schadevergoeding betalen als passagiers met een vertraging van 3 uur of meer op hun eindbestemming aankomen, al dan niet met een overstap.

iata.pngLuchtvaartorganisatie IATA is evenmin tevreden, hoewel voor haar leden de scherpe kantjes van de compensatieregeling af zijn. Veel van de voorgestelde veranderingen leiden tot onnodige kosten en zullen uiteindelijk nadelig uitpakken voor zowel passagiers als luchtvaartmaatschappijen, aldus de branchevereniging.

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/ 

04-03-13

Vanaf volgend jaar weer vloeistoffen mee op vliegtuig.

vloei.jpgVliegtuigpassagiers in de Europese Unie mogen vanaf 2014 weer grotere hoeveelheden van bepaalde vloeistoffen mee aan boord nemen. Het huidige verbod, dat een terreuraanslag moet voorkomen, zou tegen 2016 helemaal verdwenen moeten zijn. Maar dat hangt af van de ervaringen met de versoepeling van de regels.

Dat meldden Europarlementariërs. Zij kwamen het besluit overeen met de Europese Commissie in Brussel.

Speciale scanners
Vanaf 31 januari 2014 kunnen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding gewoon weer mee in de handbagage.

Daarnaast mogen dranken, gels en parfums die na de veiligheidscontrole op een luchthaven zijn gekocht, zonder belemmering mee bij een overstap. Speciale scanners gaan voortaan vloeibare explosieven in handbagage opsporen.

Het was eigenlijk de bedoeling de regels in april 2011 te versoepelen. Maar toen bleken de scanapparaten nog niet snel en betrouwbaar genoeg.

Bron: http://www.hln.be (reisnieuws)

15:45 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

01-03-13

Nieuw paspoort voor Belgen.

Belgen die bij een ambassade of consulaat in het buitenland een nieuw paspoort afhalen, krijgen voortaan een biometrisch exemplaar dat hun vingerafdrukken bevat. De ambassade in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston voerde vrijdag als laatste het nieuwe paspoort in.

 

Biometrisch%20Paspoort%20-%20Nl_tcm424-152419.pngDe mededeling is afkomstig van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Die koos ervoor de nieuwe procedure voor paspoortaanvraag geleidelijk in te voeren. Het merendeel van de Belgische posten in het buitenland begon de biometrische paspoorten tussen juni 2011 en december 2012 af te leveren. De procedure werd vandaag afgerond. In totaal moesten 117 posten uitgerust worden en meer dan 380.000 Belgen geïnformeerd worden.

Belgen die een nieuw paspoort nodig hebben, moeten zich voortaan persoonlijk naar hun ambassade of consulaat begeven. De oude procedure, waarbij paspoorten zonder vingerafdrukken werden uitgereikt, liet toe de aanvraag per post in te dienen. Buitenlandse Zaken heeft enkele oplossingen uitgewerkt om het de Belgen gemakkelijker te maken. Zo is een veertigtal posten uitgerust met een mobiele kit. Daarmee kunnen de ambassades bezoeken organiseren aan regio's waar veel Belgen wonen. Dat zal die mensen een vaak verre verplaatsing besparen.

Ook in België zelf moeten biometrische paspoorten met vingerafdrukken worden afgeleverd. In Sint-Pieters-Woluwe loopt momenteel een eerste testfase. In de tweede helft van 2013 zouden alle gemeenten het nieuwe paspoort moeten kunnen invoeren.

Overigens loopt tegen ons land een procedure voor het Europees Hof van Justitie omdat het als enige EU-lidstaat nog niet uitsluitend biometrische paspoorten met vingerafdrukken aflevert. Het Hof zou ten vroegste begin 2015 boetes kunnen opleggen, maar dan moet de invoering dus al helemaal afgerond zijn.

17:42 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

2012 was veiligste jaar ooit om te reizen met vliegtuig.

iata.pngDe internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA maakt bekend dat 2012 het veiligste jaar ooit was in de geschiedenis van de luchtvaart. Wereldwijd vonden er nooit eerder zo weinig ongelukken plaats met vliegtuigen die door westerse bedrijven zijn gebouwd.

Het ongelukkenratio daalde van 0.37 in 2011 naar 0.20 in het afgelopen jaar. Dat komt neer op één ongeluk op 5 miljoen vluchten. Er waren wel enkele incidenten met vluchten, maar geen van de meer dan 240 luchtvaartmaatschappijen die zijn aangesloten bij IATA rapporteerde het afgelopen jaar een verlies van een toestel door een ongeluk.

Het totale aantal incidenten, waarbij die met vliegtuigen die niet in de westerse wereld werden gebouwd zijn meegerekend, daalde van 92 naar 75.

14:11 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Ik ga op reis en ik neem mee... 2,4 miljoen euro

euro.jpgZAVENTEM - Op de luchthaven Brussels Airport zijn donderdagvoormiddag twee Libanezen opgepakt die elk 1,2 miljoen euro in hun bagage hadden steken. De twee stonden op het punt een vlucht te nemen naar Libanon toen de federale politie het geld in hun reiskoffers vond.

Volgens het Brusselse parket konden de twee mannen geen duidelijke uitleg geven over de oorsprong van het geld. Hoewel ze met dezelfde vlucht gingen reizen, beweren ze elkaar ook niet te kennen. Het parket heeft hun aanhouding gevraagd.

Sinds enige tijd is op de luchthaven Brussels Airport de controle op mogelijke geldsmokkelaars opgeschroefd. Uit cijfers van de centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële criminaliteit (CDGEFID) was immers gebleken dat er weinig gecontroleerd werd.

'Nochtans moet iedereen die reist met een som die hoger is dan 10.000 euro, dat verplicht aangeven', zegt het Brusselse parket. 'Donderdag hebben de controles blijkbaar vrucht afgeworpen.

Bron: http://www.nieuwsblad.be

13:42 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

28-02-13

Opgepast met spotgoedkope rondreis in Turkije voor 129 euro

Bij enkele magazines zoals Eos, Feeling en Knack zit dezer dagen een gesloten omslag met daarin een advertentie van een Duitse reisorganisator voor een spotgoedkope reis naar Turkije. De achtdaagse educatieve rondreis kost amper 129 euro per persoon. "Irrealistisch goedkoop", waarschuwt het Europees Centrum voor de Consument (ECC).

Het ECC vreest dat lezers die op de aanbieding ingaan, ter plaatse onder druk zullen worden gezet om allerlei producten zoals juwelen, lederen kleding en tapijten te kopen. "U kunt het vergelijken met de busreizen die we in België kennen, waarbij de reizigers naar 'fabrieksverkopen' worden geleid", luidt het.

De Duitse reisorganisator suggereert met vermeldingen als "een bijzondere dank voor u als lezer" en "uw voordeel als lezer" bovendien dat de reis een geschenk is van het magazine aan zijn lezers, aldus het consumentencentrum.

Waarschuwing
Het ECC ontving naar eigen zeggen al klachten en informatieaanvragen van consumenten over dergelijke Turkijereizen. Het heeft op zijn website een waarschuwing aan de consumenten geplaatst.

Bron: http://www.demorgen.be

Lees ook : http://www.eccbelgie.be/het-ecc-waarschuwt-lezers-van-enk...

23:42 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

26-02-13

Belgisch primeur: Jetairfly vliegt als eerste met Braziliaanse Embraer E-190

Ik wist al een tijdje dat dit er zat aan te komen:

Oostende - Jetairfly uit Oostende is de eerste Belgische luchtvaartmaatschappij die met de E-190 van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer gaat vliegen. Dat meldt trends.be

jetairembraer.jpgJetairfly is de luchtvaartmaatschappij rond de vakantiemaker uit Oostende Jetair (TUI Travel Belgium). De onderneming startte in 2004, en vervoerde in zijn eerste werkjaar 990.000 passagiers. Dat cijfer zwol in 2012 aan tot 2,78 miljoen passagiers.

De vloot klom van 5 tot 21 toestellen. Voor België komt de maatschappij nu met een primeur. Het wordt de eerste maatschappij die Embraer E-190 zal gebruiken, een toestel met voor Jetairfly 112 zetels.

Het toestel wordt ingezet voor bestemmingen die vandaag via een tussenstop worden aangevlogen met een grotere Boeing B-737, met 189 zetels. Voortaan worden die twee bestemmingen apart aangedaan met de Embraer-toestellen.

Deze week is een Jetairfly delegatie in São José dos Campos, het hoofdkantoor van de Braziliaanse vliegtuigbouwer. Embraer is de wereldwijde marktleider in het segment van vliegtuigen met 60 tot 120 zetels.

De eerste Jetairfly Embraer E-190 wordt vanuit de voorstad van de Braziliaanse economische hoofdstad São Paulo naar Zaventem gevlogen.

Bron: http://kw.knack.be

Meer op www.trends.be

12:34 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

18-12-12

17 arrestaties op KLM-vlucht nadat Schotse dronkaards stewardessen bepotelden

Een vlucht van een KLM-toestel tussen Glasgow en Amsterdam is helemaal uit de hand gelopen. Een groep Schotse amokmakers had al stevig gedronken in de bar van de terminal in Glasgow, maar werd toch op de vlucht gelaten. Daar ging het van kwaad naar erger, toen 'The Bundy Boys' eerst beledigende liedjes begonnen te zingen, vervolgens de stewardessen bedreigden en zelfs bepotelden. De luchthavenpolitie van Schiphol werd meteen gealarmeerd en bij aankomst werden 17 arrestaties verricht. Drie Schotse dronkaards werden aangeklaagd voor seksuele agressie.

Schotten hebben natuurlijk een kwalijke reputatie op het gebied van te veel alcohol drinken, maar dit zootje ongeregeld maakte het helemaal te bont. Het was al heel merkwaardig dat de zogenaamde 'Bundy Boys' toegelaten werden op de KLM-vlucht, want ze hadden zich al stevig lazarus gezopen in de bar van de luchthaven van Glasgow.

Gore liederen
Eens de vlucht van de grond was, liep de toestand stelselmatig verder uit de hand. In eerste instantie waren de dronken Schotten enkel maar luidruchtig aan het zingen, al ging het wel om gore liederen. Vervolgens werd de groep ook agressief en daarom besloot de bemanning de luchthavenpolitie van Amsterdam al te verwittigen. Gelukkig ging het maar om een korte vlucht. Toch werd het helemaal te gortig, toen drie zatlappen stewardessen begonnen te bedreigen en bepotelden.

750 euro boete
Bij aankomst op Schiphol werden liefst 17 Schotse amokmakers gearresteerd. "Drie van hen werden minstens voor enkele dagen opgesloten wegens ernstige aanklachten zoals het bedreigen van de bemanning en aanrading na het intiem aanraken van stewardessen", zegt Martijn Peelen van de Nederlandse Militaire Politie. "De 14 anderen kwamen ervan af met een boete van 750 euro. Sommigen betaalden die, anderen niet en zullen binnen enkele weken ook voor de rechter moeten verschijnen."

Bron : http://www.hln.be

12:23 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

10-12-12

Man opent tijdens opstijgen deur vliegtuig, en springt op de tarmac

images.jpgOp de luchthaven van Pisa is zondagmorgen een vreemd incident gebeurd. Een passagier van een opstijgend vliegtuig opende plots de deur. De dolleman kroop op de vleugel en sprong vervolgens op de tarmac.

Niet alleen de totaal verraste andere passagiers van de vlucht naar het Siciliaanse Trapani, maar ook de brandweerlui van de luchthaven zagen de vreemde scène zich voor hun ogen afspelen. De veiligheidsdiensten van de luchthaven konden de man meteen overmeesteren. Hij zou niet zwaargewond zijn geraakt bij zijn vreemde actie. Mogelijk was de man geestesgestoord. Het vliegtuig is met een uur vertraging vertrokken.

Bron: http://www.hln.be

20:20 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

09-12-12

Mensensmokkelaar opgepakt op Brussels Airport

30718561b.jpgOp de luchthaven Brussels Airport is zondagvoormiddag een man opgepakt die een groep vreemdelingen zonder papieren het land probeerde binnen te smokkelen. De man fungeerde als begeleider van vijf Indiërs die niet de juiste papieren hadden om België binnen te mogen.

 

Het hele gezelschap werd door de luchtvaartpolitie tegengehouden toen ze zondag rond 10.30 uur op de luchthaven aankwamen. De begeleider is opgepakt en zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het Brusselse parket.

Bron : http://www.vandaag.be/

21:00 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

22-11-12

Voorkom jetlag met deze tien tips.

Jet_Lag.jpgEen jetlag is een vervelende bijkomstigheid van lange vliegreizen. Als je in verschillende tijdzones reist, raakt je natuurlijke lichaamsklok in de war. Het kan je slaapproblemen, een verstoorde concentratie en problemen met je spijsvertering opleveren. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om een jetlag te voorkomen. Wij geven alvast tien tips.

Voor veel mensen verpest een jetlag (een deel van) hun vakantie. Soms heeft het lichaam dagen nodig om te wennen aan de nieuwe klok en daardoor kunnen veel vakantieplannen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een jetlag kan onder meer vermoeidheid, geheugenverlies, desoriëntatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en draaierigheid veroorzaken. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen met deze tien tips!

1. Verander slaapritme op voorhand
Wie al moe en gestresst het vliegtuig instapt heeft meer kans op een jetlag, omdat het lichaam dan beduidend meer tijd nodig heeft om te herstellen. De Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waakritme (NSWO) adviseert om vier dagen voor een verre reis naar het oosten in stapjes elke dag een half uur vroeger naar bed gaan en een half uur vroeger op te staan. Daarmee vang je weliswaar niet het gehele tijdverschil maar de hersteltijd wordt wel korter. Probeer het nieuwe slaapritme ook in het vliegtuig aan te houden. Oordopjes en een zonnebril of slaapmasker zijn daarbij handig. Een paar vuistregels:

- Reis oostwaarts: één of twee uur eerder dan normaal naar bed;
- Reis westwaarts: één of twee uur later naar bed dan normaal.

2. Zet je horloge goed
Zet jouw horloge al voor de vlucht op de nieuwe plaatselijke tijd. Het helpt je wennen aan de nieuwe tijdzone. Hou je zeker ook bij aankomst op bestemming aan de nieuwe tijd.


3. Blijf overdag wakker
Blijf tijdens de vlucht wakker wanneer het dag is op je bestemming. Zo went je lichaam aan de nieuwe tijdzone. Slaap tijdens de vlucht op de uren wanneer het op je bestemming nacht is.


4. Drink geen alcohol en koffie
Alcohol en caffeïne hebben in de droge, dunne atmosfeer in het vliegtuig een sterker effect op het lichaam. Alcohol droogt het lichaam sneller uit.


5. Drink voldoende water
Het is juist verstandig om extra water te drinken om uitdroging en daarmee snelle vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen. Koop flesjes water vooraf op de luchthaven en stop het in de handbagage.


6. Eet lichte maaltijden
Maaltijden met veel proteïnen kunnen je wakker houden, terwijl koolhydraten je slaperig maken. Eet licht en houdt ook hier weer rekening met wanneer het etenstijd is op de plaats van bestemming.


7. Blijf bewegen
Langdurig stilzitten tijdens verre vluchten is extra vermoeiend. Geregeld heen en weer lopen in de cabine is aan te raden maar kan storend zijn. Deze handige oefeningen zijn in de vliegtuigstoel goed uit te voeren.


8. Gebruik geen slaapmiddelen
Het gebruik van slaapmiddelen wordt door veel medici afgeraden. Bij sommige mensen leiden slaapmiddelen tot snellere vorming van bloedklonters, terwijl de kans op trombose door het stilzetten in het vliegtuig al iets groter is dan gebruikelijk.


9. Negeer vermoeidheid ter plaatse
Geef niet toe aan je vermoeidheid, maar probeer om meteen in het nieuwe ritme te komen op de plaats van bestemming. Zorg dat je wat tijd buiten in de frisse lucht doorbrengt. Fel zon- of kunstlicht remt tijdelijk de productie van het natuurlijke hormoon melatonine, wat slaap verwekt. Dit kun je gebruiken om slaap uit te stellen. Omgekeerd zorgt duisternis er voor dat je sneller in slaap komt.


10. Zorg voor voldoende hersteltijd
Als vuistregel geldt een hersteltijd van een dag per uur tijdverschil. Probeer bij een verre reis oostwaarts na aankomst twee dagen rust in te plannen.

Bron : http://www.hln.be

19:06 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Bagage verloren?: Recht op vergoeding per koffer én persoon

bagage.jpgLuchtvaartmaatschappijen moeten tot 1.100 euro schadevergoeding betalen voor verloren bagage, niet alleen per koffer maar ook per persoon. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg bepaald.

Als bijvoorbeeld twee reizigers een koffer delen, dan hebben ze bij verlies beiden recht op schadevergoeding. Wel moeten ze aantonen dat ze hun eigen spullen in die ene koffer hadden. Dat kan bijvoorbeeld bij het inchecken.

De zaak is gebaseerd op een gezin van vier, dat maatschappij Iberia had aangeklaagd vanwege een vermiste koffer.

Bron : http://www.hln.be/

Bagage kwijt! Wat nu?

Dagelijks gaan in Europa zo'n tienduizend stuks vliegtuigbagage verloren. Hoe vermijd je die ellende? Wat zijn je rechten en waar kan je aanspraak op maken als je koffers zoek raken?

Welke koffer kiezen?
Kies een lichtgewicht koffer die beantwoordt aan de maximale afmetingen. De optelsom van hoogte, lengte en diepte mag niet groter zijn dan 157 cm. Je vermijdt het best ritsen.

Wat is standaardbagage?
Standaardbagage wordt opgeborgen in het ruim. Het gaat om een reiskoffer, rugzak of draagzak. Voor uitzonderlijke bagage als ski-, golf-, hengelen duikuitrusting, muziekinstrument, fiets of rolstoel en huisdier contacteer je je luchtvaartmaatschappij.

Hoe zwaar mag de koffer zijn?

Afhankelijk van vlucht en comfortklasse mag je koffer tussen de 15 en 30 kg wegen. Overgewicht kost tot 40 euro per kilogram extra. Een riem rond je bagage vermijdt dat je koffer openklapt.

Wat is handbagage?

Handbagage bestaat uit één tas of handtas, mantel, paraplu of wandelstok, kleine camera, wat lectuur en kleine items. Denk aan geneesmiddelen en een attest van de arts. De optelsom van lengte, breedte en hoogte mag niet groter zijn dan 115 cm.

Kan ik het risico op bagageverlies beperken?

Te laat inchecken of overstaptijden van minder dan één uur tussen twee vluchten verhogen het risico. Verwijder labels en 'souvenirs' van vorige vluchten. Vermeld je thuisadres en bestemming in de adreshouder en aan de binnenzijde van je reiskoffer.

Wat doe ik als mijn koffer niet van de band rolt?

Bij het inchecken ontvang je een ontvangstbewijs. Als je koffer niet aankomt, meld je dat bij Lost & Found of Baggage Claim. Met behulp van het ontvangstbewijs wordt een Property Irregularity Report (PIR) opgesteld. Sommige maatschappijen geven je een tasje met essentiële producten om de eerste nood te lenigen of laten je toe een beperkte hoeveelheid toiletgerief en kledij aan te kopen. Bij de terugvlucht vergoedt men die aankopen vaak niet.

Wanneer is mijn bagage echt verloren?

Bagage wordt meestal binnen de 48 uur teruggevonden. Na 21 dagen wordt bagage als verloren beschouwd.

Wat moet ik doen als mijn koffer beschadigd is?

De luchtvaartmaatschappij moet in principe je bagage terugbezorgen in de staat waarin je ze aan haar hebt toevertrouwd, maar je moet
rekening houden met de realiteit van de afhandeling. Voor effectief beschadigde bagage moet je binnen de zeven dagen klacht indienen.

Kan ik mijn bagage verzekeren?

Je kan een bagageverzekering afsluiten. Uitsluitingen en een hoge franchise maken zo'n verzekering niet altijd aantrekkelijk. Men vergoedt de werkelijke waarde en houdt rekening met de leeftijd van bijvoorbeeld een camera. Verzekeraars weten hoeveel er in een koffer kan, weten dat niet alles nieuw is en vragen aankoopbewijzen.

18:29 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Derde van alle piloten sliep al eens in cockpit.

DC-9_Cockpit.jpgEen op de drie piloten in Europa is al eens in slaap gevallen in de cockpit. Negen op de tien waren al eens te moe om verder te vliegen. Dat besluit de Europese pilotenvereniging Cockpit uit een rondvraag bij meer dan 6.000 piloten in heel Europa, zo schrijft Bild am Sonntag.

Volgens de pilotenvereniging is de oververmoeidheid van de piloten te wijten aan de lange werkdagen. Volgens de geldende regels moeten piloten in sommige gevallen tot 28 uur aan een stuk wakker blijven.

De Europese luchtvaartautoriteiten zouden van plan zijn om de regels nog te versoepelen.

10:37 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

18-11-12

Thomas Cook annuleert reizen naar Israël. Jetair voorlopig nog niet.

thomas cook.pngDoor de nieuwe golf van geweld annuleert Thomas Cook Belgium alle reizen naar Israël tot eind november. Dat heeft de reisorganisator via Twitter gemeld. Woordvoerder Baptiste van Outryve verduidelijkt dat het om een beperkt aantal klanten -"tussen nul en tien"- gaat.

Thomas Cook biedt vooral citytrips aan naar Tel Aviv en Jeruzalem. Momenteel heeft de touroperator geen klanten ter plaatse. Aan het einde van de komende week volgt een beslissing over de geplande reizen in december.

Thomas Cook nam vrijdag de beslissing om te annuleren. "Wie naar Israël reist, weet meestal dat het een gevoelige regio is", aldus van Outryve. "Maar na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen moesten we een beslissing nemen."

"Beslissen indien nodig"
jetair.jpgBij Jetair wordt de toestand voortdurend in de gaten gehouden, maar reizen worden nog niet geannuleerd. De touroperator heeft momenteel een twintigtal reizigers in Israël, waarvan er acht vanavond terugkeren. Dinsdag vertrekken normaal vier mensen naar Israël. "We houden de situatie in de gaten en nemen een beslissing indien nodig", zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. De touroperator biedt citytrips en rondreizen aan.


Luchtvaartmaatschappij Jetairfly blijft ook vliegen op Tel Aviv. "We handhaven de operaties van de luchtvaartmaatschappij zo lang de veiligheid gegarandeerd kan worden", aldus nog Vanhaelemeesch.

Bron: http://www.hln.be/

REISADVIES:

safety.jpgBij reizen naar Israël dient men een zekere waakzaamheid aan de dag te leggen. Naar aanleiding van de recente herhaalde raketaanvallen blijft grote voorzichtigheid geboden in de wijdere omgeving van de Gazastrook (met inbegrip van Centraal-Israël). Reizen in een straal van 40 km rond Gaza worden afgeraden.

Het is echter aanbevolen om de actualiteit met aandacht te volgen want de situatie kan snel veranderen.. Bij aankomst in uw verblijfplaats in Israel gelieve u te informeren naar de locatie van de schuilkelder en steeds de veiligheidsinstructies van de Israëlische bevoegde autoriteiten op te volgen die u ook op de website van het Home Front Command kunt vinden: http://www.oref.org.il/International/14-en/PAKAR.aspxExterne link. De reiziger dient rekening te houden met religieuze feesten die nauwgezet worden nageleefd in het land. Tijdens deze feesten werkt het openbaar vervoer niet en zijn sommige restaurants en hotels gesloten.

Om verder up-to-date te blijven , klik alhier in de linkerkolom op de link van REISADVIES.

Het Lpao-team.

15:48 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)

Dolgedraaide toerist (25) sterft op tarmac in Rome na toedienen kalmeermiddel

ciampino-airport-rome_01.jpgOp de Ciampino-luchthaven van Rome is een jonge Spaanse toerist op tragische wijze om het leven gekomen. De 25-jarige toerist was in de vertrekhal in slaap gesukkeld, schoot plots wakker en raakte in paniek uit vrees zijn vlucht te missen. Hij duwde enkele stewardessen weg en rende in zijn dolle haast naar het verkeerde vliegtuig. Toen hij weigerde om weer van boord te gaan, moest de politie tussenbeide komen. Daarna ging de jongeman compleet door het lint. Omdat de hulpdiensten de man maar niet onder controle kregen, diende een ambulancier hem een kalmeermiddel toe. Even later was de jonge Spaanse toerist dood. Wellicht kreeg hij een hartaanval. Er werden medicijnen in zijn tas aangetroffen. Mogelijk reageerden die in zijn wilde actie met de inspuiting. Een autopsie moet dat uitwijzen.

Zaterdagmorgen rond 8 uur wilde de 25-jarige José Luis M. na een vakantie in Italië zijn terugvlucht naar Barcelona nemen. Tijdens het wachten in de vertrekhal was de jonge toerist echter in slaap gesukkeld. Plots schoot de jongeman wakker en werd overmand door paniek toen hij de lange file zag staan. Die was echter voor een andere vlucht (naar Bari). Als een dolleman stak de Spanjaard iedereen voorbij en duwde ook nog enkele stewardessen weg.

Vastgeklampt
Buiten zichzelf negeerde hij het luchthavenpersoneel dat hem vertelde dat het om een vlucht naar Bari ging en rende de twintiger de tarmac op. Aan het vliegtuig aangekomen probeerden de stewards de man nog eens te overtuigen dat hij op de foute vlucht zat en echt wel niet in het vliegtuig kon blijven. Hij weigerde echter en klampte zich vast aan de reling.

Erg agressief
Uiteraard was er groot alarm geslagen in de luchthaven omdat een passagier op de tarmac was gelopen, zeker ook omdat de jongeman ook een verdachte tas rond zijn schouder had hangen. De veiligheidsdiensten rukten dan ook masssaal uit en haalden de jongeman met geweld van het vliegtuig. De losgeslagen toerist bleef zich heel agressief gedragen en een ambulancier besloot hem een kalmerende inspuiting te geven.

Ouders
Toen liep het pas echt mis. Nog voor hij in de ambulance kon gelegd worden, was de jongeman al overleden. In zijn tas werd een pillenhouder met een reeks pastilles aangetroffen. De autopsie zal moeten uitwijzen of hij onder de pillen zat en daardoor zo wild tekeer ging. Mogelijk reageerde het slachtoffer door de pillen ook verkeerd op de inspuiting en kreeg daardoor een hartaanval. De Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend. De ouders van de jongeman werden via het Spaanse consulaat al gecontacteerd en zijn na de tragedie op weg naar Rome.

Bron: http://www.hln.be/ 

15:22 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (0)